Sluiten

Verhaal van Remco

 

Het verhaal van Remco

Iedereen is wel eens boos of verdrietig. Dat hoort erbij… Opstaan en weer doorgaan! Maar voor mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag (MVG) werkt dit anders. Het uiten en begrijpen van gevoelens en emoties is lastig voor hen en dit kan leiden tot frustratie of soms agressie. Remco Knijpstra werkt dagelijks met verstandelijk beperkte cliënten met MVG. Remco: “Ja, ze worden soms boos. Net als jij en ik. Maar bovenal zijn het vrolijke en aardige mensen, waar de humor soms vanaf spat. Juist dát, maakt mijn werk zo mooi.”

“De doelgroep waarmee ik werk kan door hun beperking moeilijk over emoties praten. Sterker nog, ze snappen hun gevoelens vaak niet. De hele wereld is voor hen moeilijk te begrijpen en ze zijn snel overprikkeld en overvraagd. Daar worden ze angstig en onzeker van.

Deze mensen hebben dan een begeleider nodig die hun drempel op dat moment verlaagt. Als begeleider moet je die signalen op tijd oppikken en zo de angst proberen weg te nemen.”

“Naast verzorgen is dat het belangrijkste aspect van mijn werk; signalen oppikken zodat je escalatie kunt voorkomen. Ik let op verbale maar ook op non-verbale communicatie, zoals de houding, en vraag ik mezelf steeds af: welke signalen herken ik? Vervolgens ga ik met mijn cliënt in gesprek, probeer ik zoveel mogelijk angst weg te nemen en de situatie luchtiger te maken.”

Steeds nieuwe situaties

“Soms lukt dit niet. Dan kan het zijn dat een cliënt fysieke of verbale agressie laat zien. Ook kan de agressie zich op een andere manier uiten, bijvoorbeeld weigeren om uit bed te komen. Dit zijn overigens meestal geen bewuste acties, maar komen voort uit frustratie of angst. Je staat steeds voor nieuwe situaties en geen dag is hetzelfde. Juist dat maakt dit werk mooi en uitdagend.”

“De meeste voldoening haal ik uit mijn werk als cliënten een leuke dag hebben. Als ik ze tot rust zie komen en met een goed gevoel naar bed zie gaan. Ik hou ervan om ze in hun kracht te zetten. Omdat er vaak naar probleemgedrag wordt gekeken, help ik graag bij het laten zien van juist die andere kant. Hou je ervan om er voor een ander te zijn en andermans karakter en behoeften te lezen en begrijpen? Dan is dit, zonder twijfel, de mooie baan die er is!”

Zoek je ook een zinvolle baan? Jij kunt de nieuwe collega worden van Remco. Kijk op www.werkenbijdetrans.nl. Zie je geen passende vacature? Stuur ons dan een open sollicitatie en wie weet spreken we elkaar gauw!

Waarom werken bij De Trans?

Laat De Trans jouw zorg zijn!

  • We zijn in beweging Er is ruimte voor verandering en jouw inbreng!

  • Er wordt naar je geluisterd Naar jouw frisse ideeën, mening én behoeften.

  • Ons zorgaanbod is divers Met veel doelgroepen en diverse uitdagingen.
    Verbreed jouw horizon als zorgprofessional!

Bekijk vacatures

Je horizon verbreden als zorgprofessional

Je komt terecht in een organisatie waar je echt iets kunt betekenen. Waar jouw
initiatieven en ideeën worden gehoord, gestimuleerd en beloond. We hebben
een divers zorgaanbod, met diverse doelgroepen en uitdagingen. Bij ons kun je
ontdekken, uitproberen en ontwikkelen! Kijk fris naar ons, maar ook naar jouw
eigen ambities. Wat is jouw stip op de horizon? Hier verbreed je jouw horizon als
zorgprofessional.

Bekijk vacatures

Vacatures

Wij zijn De Trans. Dé zorginstelling voor gehandicaptenzorg in Drenthe en Groningen. Zoek je een baan, ga bij ons aan de slag!

Klik hier

Verhalen

Ons team bestaat uit meer dan 1000 professionals uit de zorg en daarbuiten. Hier ontmoet je er een paar!

Klik hier

Wij zijn De Trans

De Trans biedt zorg en diensten aan mensen met een verstandelijke beperking. Lees hier meer over wie wij zijn!

Klik hier